Interessante discussies en inhoudelijke vragen kenmerkten de FjildLab kennisdag met als onderwerp ‘bodem en samenwerking’. Een aantal boeren, die bezig zijn met kringlooplandbouw, gaven een presentatie. Vaste en vloeibare mest van elkaar scheiden en daarmee de kwaliteit van bemesten verbeteren was één van de onderwerpen.
In de praktijk blijkt het innoveren van een stal met mestscheiding een uitdaging. Er zijn aspecten die nog niet volledig getest zijn. Echter zijn er onderzoeken die veelbelovende resultaten laten zien. Daarnaast is er gesproken over bermmaaisel verwerken tot compost. Ook hierbij zijn diverse uitdagingen. Onder andere het afval in de bermen en de lengte van het materiaal kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke kwaliteit van de compost. Bekijk hieronder voor meer informatie de video over compost. Tot slot vertelden experts van o.a. Hogeschool van Hall Larenstein en Agricycling over verdienmodellen vanuit de samenwerking tussen boeren en overheden. Doordat boeren betaald worden voor het verwerken van reststromen zijn ze in staat om dit op de juiste manier uit te voeren. De samenwerking tussen akkerbouwers en melkveehouders werd ook benadrukt. De reststromen van de een kunnen van waarde zijn voor de ander.
Na de presentaties werden er een aantal stellingen voorgelegd waarmee de discussie verder op gang kwam. Er is waardevolle informatie uitgewisseld waarmee het belang van kennissessies zoals deze wordt onderstreept.
Er kan gesteld worden dat boeren zich bereid tonen tot samenwerking en innovatie op het gebied van bodemverbetering. Dit in het belang van zowel productie als het bodemleven en de weidevogels. Het gaat niet om het bemesten van de grond maar het bedienen van de bodem.
Lees ook het artikel van De Veldpost
Deelnemer Jan Woutstra over compost:
Het Fjildlab Noordoost-Fryslân is een initiatief van