Dat is één van de conclusies die getrokken is op de Fjildlab kennisdag die 1 november is gehouden in Rinsumageest. Op deze bijeenkomst is ingegaan op het Fries Programma Landelijk Gebied (FPLG) en projecten waarvan de uitkomsten bij kunnen dragen aan het verder invullen van dit programma.
Fjildlab is de aanjager en facilitator van vernieuwing in de praktijk op het gebied van circulaire landbouw in Noord Oost Friesland. Dit doet Fjildlab onder andere middels het opzetten van proefvelden voor onderzoek en initiëren van projecten in de regio. Daarnaast worden informatie- en kennisbijeenkomsten georganiseerd. Bewoners, ondernemers en overige organisaties kunnen nog steeds ideeën aandragen die vervolgens doorontwikkeld kunnen worden met ondersteuning van Fjildlab.
In de bijeenkomst kwam deze keer het FPLG aan bod en werd gepresenteerd door Pieter Zondervan en Douwe Jan Sietsma van de provincie Fryslân. Gezamenlijk is gekeken naar onderwerpen die ondanks alle onzekerheden wel concreet gemaakt kunnen worden en waar onderzoek aan kan worden gekoppeld.
Daarnaast is o.a. ingegaan op een Fjildlab project “Boeren tussen de Boomwallen” dat aansluit op het FPLG. Dit project wordt geleid door lector Wiepk Voskamp. Vanuit dit project en de discussie die daaruit volgde kwam duidelijk naar voren dat boeren graag hun bijdrage willen leveren aan de maatschappelijke doelstellingen die er liggen vanuit het FPLG en dat het daarin welkom zou zijn als de lasten die gepaard gaan met het realiseren van bijvoorbeeld ecosysteemdiensten gedragen worden door de gehele maatschappij via bijvoorbeeld een Gebiedsfonds. Dit fonds zou dan wel gevuld moeten worden, er valt daarbij te denken aan toeristenbelasting, verhoging van de onroerendezaakbelasting of een separate pot die vanuit maatschappij, overheid of marktpartijen kan worden gevuld.
Het Fjildlab Noordoost-Fryslân is een initiatief van