Op dit moment wordt ongeveer 95% van de aardappelen die de Friezen eten, niet in Friesland verbouwd. Friese akkerbouwers verbouwen veel meer pootaardappelen. Ons voedsel wordt veelal wel in de regio geteeld, maar veel van ons voedsel wordt van ver gehaald of wordt op (grote) afstand bewaard, verwerkt en bewerkt, zodat veel (onnodige) kilometers gemaakt worden. Dit komt omdat er weinig rechtstreekse contacten en afspraken zijn tussen de akkerbouwers en de rest van de keten. Met dit projecten willen de initiatiefnemers de Friezen weer aan de Friese aardappelen krijgen door de productie, distributie en consumptie te stimuleren. Door het maken van concrete afspraken tussen producenten, groothandel (verpakking en distributie) en afzet (supermarkten) wordt er een nieuwe keten opgezet met minder voedselkilometers en minder verspilling.
Bij akkerbouwer Pyt Sipma wordt een demoveld aangelegd met aardappelen die op de lokale markt gepromoot en verkocht gaan worden. Dit demoveld dient voor de directe zichtbaarheid van de lokale aardappel.
Dit project is een initiatief van Herman van Vliet van LekkereTrek en Pyt en Rika Sipma, o.a. telers van Biologische consumptieaardappelen. Zij werken samen met een aardappelgroothandel en kijken uit naar samenwerking met lokale supermarkten en andere organisaties.
Zodra er resultaten zijn, worden die hier bekend gemaakt.
Dit project wordt mede gefinancierd vanuit de Versnellingsagenda.
Het Fjildlab Noordoost-Fryslân is een initiatief van