Het was een bijzondere week. Het grote boerenprotest van duizenden boeren die vanuit heel Nederland met de trekker naar Den Haag gingen. Er moet wel heel wat aan de hand zijn om zoveel boeren in actie te krijgen. En dat is ook zo. Vele negatieve berichten in de pers en op sociale media komen op de boeren af. Dat verdienen ze niet. Boeren werken hard voor hun bedrijf en ons voedsel. We zien dat zij zich inzetten voor een beter milieu, behoud van het landschap en verdienen daarom waardering. Voeg daarbij de toenemende en vooral steeds weer wijzigende regelgeving en het lont zit in het kruitvat. Gelukkig is dit lont tijdens de bijeenkomst op dinsdag 1 oktober niet aangestoken. De roep om natuurinclusieve kringlooplandbouw wordt steeds luider en de vraag is wat moeten we daar voor doen?
En er was meer boerenactie de afgelopen week. In Noordoost-Fryslân is een nieuw tijdperk aangebroken. Een tijdperk dat haar kiem jaren terug heeft met de oprichting van de agrarische natuurverenigingen, nu zo’n 27, 28 jaar terug. Een nieuw tijdperk dat met Fjildlab een gezicht heeft gekregen. In september heeft minister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de Regio Deal Noordoost Friesland (NOF) definitief gefinancierd wordt vanuit de overheid. Na jaren voorbereiding kan Fjildlab los! Fjildlab, als onderdeel van deze Regio Deal, staat voor de actuele opgave om met boeren, met het bedrijfsleven en met het onderwijs te werken aan een natuurinclusieve en kringloop landbouw. Zeer actueel en heel uitdagend. Gebaande, traditionele manieren van landbouw zijn niet meer goed genoeg voor een gezonde en volhoudbare toekomst. Uitgesleten paden moeten verlaten worden om de landbouw toekomstbestendig te maken. Nieuwe verdienmodellen zijn nodig om te kunnen overleven. Daar gaat Fjildlab werk van maken. Fjildlab heeft acht thema’s waaraan gewerkt wordt: Natuur landbouw en biodiversiteit, water en landbouw, gezonde bodem, voer, verzilting, voeding, klimaat en energie, mest.
Deze week hebben we binnen de kenniskringbijeenkomsten de projectideeën verder uitgewerkt . De eerste twee zijn geweest: De kenniskring “Natuur, landschap en biodiversiteit”. Zij gaat aan de slag met: kruiden in de coulissen, biodiversiteitsmonitoring van sloten in kleigebied en het laten zien van het landschap. Ook de kenniskring “Water en Landbouw” vond plaats en komt met: Oplossen erfafspoeling, watergebiedsplan en inventarisatie biodiversiteit sloten.
Er staan nog 5 gepland voor de komende weken. (op www.fjildlab.nl staan de data van de bijeenkomsten). Deze kennisbijeenkomsten hebben, samen met de eerdere voorbereidende bijeenkomsten, inmiddels een indrukwekkend aantal projectideeën opgeleverd. Tot nu toe 87! Projectideeën die allemaal kunnen helpen om de landbouw sámen met ondernemers natuurinclusief en circulair te maken.
Ook de (MKB) ondernemers in Noordoost Fryslân kunnen hun steentje bijdragen aan de transitie waar de landbouw voor staat. Daarvoor de komende weken vier Fjildlab-bijeenkomsten georganiseerd waar zij uitgenodigd zijn. “Hoe kunnen de ondernemers samen met de boeren nieuwe verdienmodellen creëren.” Denk bijvoorbeeld aan de ‘natte teelten’ als lisdoddeteelt voor isolatiemateriaal of meubilair. Maar ook een mooie wandelroute door de landerijen en over de boerderij voor de recreatie en toeristische sector.
Er komen vast en zeker hele mooie kansen uit de 87 ideeën die nu in geleverd zijn. Er we zijn nog maar net begonnen.
Boeren in Noordoost Fryslân komen in actie!
Durk Durksz
projectleider Fjildlab, www.fjildlab.nl
Het Fjildlab Noordoost-Fryslân is een initiatief van