De Wichter is een pruimensoort die vanouds in de Friese wouden voorkomt. Het project Wichtich is gericht op het opzetten van een duurzaam kennisplatform voor het behouden van de kennis over de Wichter. Er wordt een Wichtergaard aangelegd, met de naam ‘De Wichterij’. De ambitie is om de productie van de Wichter op te zetten en te verwerken in streekproducten zoals siropen, jam, dranken en ijs. Het gevolg hiervan is het behoud van deze speciale ‘wâldfrucht’, die steeds meer uit het landschap en de particuliere tuinen lijkt te verdwijnen. De teelt is duurzaam in te passen in het kleinschalige cultuurlandschap van De Wâlden.
Binnen het project wordt onderzoek gedaan naar de verschillende manieren van biologisch telen om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. Denk hierbij aan het niet gebruiken van chemicaliën, een ‘brommelboskje’, boomwallen, wilde bloemen, het hergebruiken van (regen)water en het gebruiken van duurzame energiebronnen. Daarnaast gaan de initiatiefnemers op zoek naar samenwerkingen op het gebied van produceren, maar ook aan testen met smaak, houdbaarheid, distributie en onderzoek naar doelgroepen.
Kennisdelen
Gezien er nog niet veel publieke informatie bestaat over de Wichter boom zal er een duurzaam, digitaal kennisplatform (dewichterij.nl) gestart worden met praktische kennis informatie, verhalen en inspiratie. Hierbij gaat het om de kennisborging, maar misschien nog wel meer om promotie en communicatie rondom de Wichter onder een brede regionale doelgroep.
Zodra er resultaten zijn, worden die hier bekend gemaakt.
Doorlooptijd
januari t/m december 2021
Contact
De Wichterij
Lotte Daalman
06 36 40 49 17
hallo@dewichterij.nl