De Wichterij

De Wichter is een pruimensoort die vanouds in de Friese wouden voorkomt. Het project Wichtich is gericht op het opzetten van een duurzaam kennisplatform voor het behouden van de kennis over de Wichter. Er wordt een Wichtergaard aangelegd, met de naam ‘De Wichterij’. De ambitie is om de productie van de Wichter op te zetten en te verwerken in streekproducten zoals siropen, jam, dranken en ijs. Het gevolg hiervan is het behoud van deze speciale ‘wâldfrucht’, die steeds meer uit het landschap en de particuliere tuinen lijkt te verdwijnen. De teelt is duurzaam in te passen in het kleinschalige cultuurlandschap van De Wâlden.

Binnen het project wordt onderzoek gedaan naar de verschillende manieren van biologisch telen om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. Denk hierbij aan het niet gebruiken van chemicaliën, een ‘brommelboskje’, boomwallen, wilde bloemen, het hergebruiken van (regen)water en het gebruiken van duurzame energiebronnen. Daarnaast gaan de initiatiefnemers op zoek naar samenwerkingen op het gebied van produceren, maar ook aan testen met smaak, houdbaarheid, distributie en onderzoek naar doelgroepen.

Kennisdelen
Gezien er nog niet veel publieke informatie bestaat over de Wichter boom zal er een duurzaam, digitaal kennisplatform (dewichterij.nl) gestart worden met praktische kennis informatie, verhalen en inspiratie. Hierbij gaat het om de kennisborging, maar misschien nog wel meer om promotie en communicatie rondom de Wichter onder een brede regionale doelgroep.

Zodra er resultaten zijn, worden die hier bekend gemaakt.

Doorlooptijd
januari t/m december 2021

Contact
De Wichterij
Lotte Daalman
06 36 40 49 17
hallo@dewichterij.nl

Veldlocatie Landgoed Maria Hoeve

Landgoed Maria Hoeve faciliteert een van de veldlocaties van het Fjildlab. Op deze locatie, ook wel Brûsplak genoemd, vinden verschillende proeven plaats op het gebied van waterkwaliteit, veenweide en natte teelten.

Veldlocatie mts. Broersma – van der Noord

Op deze locatie wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van biomassa-reststromen voor de landbouw. Met het fermenteren via de Bokashi-methode wordt meerjarig onderzoek gedaan naar de koolstofopbouw in de bodem en het effect op bodemleven, kwaliteit en opbrengst.

Veldlocatie Ecolana

Ecolana is een samenwerkingsverband van agrariërs die samen kringlopen proberen te sluiten. Hiervoor werkt een groep van veehouders en akkerbouwers lokaal samen rond de uitwisseling van voeders voor vee en bodem.

Veldlocatie Landgoed Maria Hoeve

Landgoed Maria Hoeve faciliteert een van de veldlocaties van het Fjildlab. Op deze locatie, ook wel Brûsplak genoemd, vinden verschillende proeven plaats op het gebied van waterkwaliteit, veenweide en natte teelten.

Inpassing camping in het coulisselandschap

Camping ’t Heidestek in Twijzelerheide is een ideale plek voor toeristen om de natuur van het Friese coulisselandschap te ervaren. De eigenaren van de camping onderzoeken samen met de vereniging Noardlike Fryske Wâlden op welke manier de camping en het gebied dusdanig goed op elkaar afgestemd kunnen worden, zodat zij elkaar kunnen versterken.

Leernetwerk Bodem Noordelijke Kleischil

Boeren in het kustgebied tussen Delfzijl en Harlingen gaan de komende jaren aan de slag met natuurinclusieve landbouw, een landbouwvorm waarbij landbouw van de natuur profiteert en andersom. De bodem, als basis van het boerenbedrijf, is het uitgangspunt. Om boeren hierbij te ondersteunen en van elkaar te laten leren via eigen experimenten en demonstratiepercelen wordt een ‘Leernetwerk bodem’ opgezet.

Bokashi Groenstations

Bokashi is een interessante meststof en bodemverbeteraar voor de landbouw, vooral als deze gemaakt is van lokale biomassastromen. Met het project wordt een blauwdruk ontwikkelt voor groenstations in Noordoost-Fryslân.

Programma Zoet op Zout

We verspillen heel wat voedsel. Veel verschillende producten die om ‘cosmetische’ reden niet aansluiten bij de wensen van de markt worden weggegooid. Deze producten zijn o.a. afkomstig uit de landbouw, akkerbouw, (glas)tuinbouw en retail en worden vanwege een afwijkende vorm, grootte, scheuren of vlekjes niet voor directe consumptie gebruikt.

VerspillingsMarkt

We verspillen heel wat voedsel. Veel verschillende producten die om ‘cosmetische’ reden niet aansluiten bij de wensen van de markt worden weggegooid. Deze producten zijn o.a. afkomstig uit de landbouw, akkerbouw, (glas)tuinbouw en retail en worden vanwege een afwijkende vorm, grootte, scheuren of vlekjes niet voor directe consumptie gebruikt.

Regionale producten voor-goed-eten

De producenten van voedsel concurreren vaak om de laagste prijs waardoor er weinig marge is. Hierdoor blijven kansen om het productiesysteem te verduurzamen en de biodiversiteit te verbeteren achter.

Het Fjildlab Noordoost-Fryslân is een initiatief van

© 2019 - 2023 · Fjildlab: veldlaboratorium in Noordoost-Fryslân · Ontwerp & Ontwikkeling Custard on- & offline communicatie