De wichter is een pruimensoort die vanouds in de Friese wouden voorkomt. Het project Wichtich is gericht op het opzetten van een duurzaam kennisplatform voor het behouden van de kennis over de Wichter. Er is inmiddels een Wichtergaard aangelegd, met de naam ‘De Wichterij’. De ambitie is om de productie van de Wichter op te zetten en te verwerken in streekproducten zoals siropen, jam, dranken en ijs. Het gevolg hiervan is het behoud van deze speciale ‘wâldfrucht’, die steeds meer uit het landschap en de particuliere tuinen lijkt te verdwijnen. De teelt is duurzaam in te passen in het kleinschalige cultuurlandschap van De Wâlden.
Binnen het project wordt onderzoek gedaan naar de verschillende manieren van biologisch telen om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. Denk hierbij aan het niet gebruiken van chemicaliën, een ‘brommelboskje’, boomwallen, wilde bloemen, het hergebruiken van (regen)water en het gebruiken van duurzame energiebronnen. Daarnaast gaan de initiatiefnemers op zoek naar samenwerkingen op het gebied van produceren, maar ook aan testen met smaak, houdbaarheid, distributie en onderzoek naar doelgroepen.
Doorlooptijd
De verkenningsfase liep van januari t/m december 2021
In 2022 is een vervolgtraject in samenwerking met studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein gestart.
Meer informatie
www.dewichterij.nl
Lees meer over hoe Lotte Daalman, eigenaar van De Wichterij, bezig is met de projectontwikkeling van de wichter in het interview “Tradities, onderzoek en verbinding” in het Qop-magazine – editie december 2023 (pagina 22-23).
Dit project wordt mede gefinancierd vanuit de Versnellingsagenda.
Het Fjildlab Noordoost-Fryslân is een initiatief van