Friese aardappel als icoon

Op dit moment wordt ongeveer 95% van de aardappelen die de Friezen eten, niet in Friesland verbouwd. Friese akkerbouwers verbouwen veel meer pootaardappelen. Ons voedsel wordt veelal wel in de regio geteeld, maar veel van ons voedsel wordt van ver gehaald of wordt op (grote) afstand bewaard, verwerkt en bewerkt, zodat veel (onnodige) kilometers gemaakt worden. Dit komt omdat er weinig rechtstreekse contacten en afspraken zijn tussen de akkerbouwers en de rest van de keten. Met dit projecten willen de initiatiefnemers de Friezen weer aan de Friese aardappelen krijgen door de productie, distributie en consumptie te stimuleren. Door het maken van concrete afspraken tussen producenten, groothandel (verpakking en distributie) en afzet (supermarkten) wordt er een nieuwe keten opgezet met minder voedselkilometers en minder verspilling.
Bij akkerbouwer Pyt Sipma wordt een demoveld aangelegd met aardappelen die op de lokale markt gepromoot en verkocht gaan worden. Dit demoveld dient voor de directe zichtbaarheid van de lokale aardappel.

Dit project is een initiatief van Herman van Vliet van LekkereTrek en Pyt en Rika Sipma, o.a. telers van Biologische consumptieaardappelen. Zij werken samen met een aardappelgroothandel en kijken uit naar samenwerking met lokale supermarkten en andere organisaties.

Zodra er resultaten zijn, worden die hier bekend gemaakt.

Veldlocatie Landgoed Maria Hoeve

Landgoed Maria Hoeve faciliteert een van de veldlocaties van het Fjildlab. Op deze locatie, ook wel Brûsplak genoemd, vinden verschillende proeven plaats op het gebied van waterkwaliteit, veenweide en natte teelten.

Veldlocatie mts. Broersma – van der Noord

Op deze locatie wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van biomassa-reststromen voor de landbouw. Met het fermenteren via de Bokashi-methode wordt meerjarig onderzoek gedaan naar de koolstofopbouw in de bodem en het effect op bodemleven, kwaliteit en opbrengst.

Veldlocatie Ecolana

Ecolana is een samenwerkingsverband van agrariërs die samen kringlopen proberen te sluiten. Hiervoor werkt een groep van veehouders en akkerbouwers lokaal samen rond de uitwisseling van voeders voor vee en bodem.

Veldlocatie Landgoed Maria Hoeve

Landgoed Maria Hoeve faciliteert een van de veldlocaties van het Fjildlab. Op deze locatie, ook wel Brûsplak genoemd, vinden verschillende proeven plaats op het gebied van waterkwaliteit, veenweide en natte teelten.

Inpassing camping in het coulisselandschap

Camping ’t Heidestek in Twijzelerheide is een ideale plek voor toeristen om de natuur van het Friese coulisselandschap te ervaren. De eigenaren van de camping onderzoeken samen met de vereniging Noardlike Fryske Wâlden op welke manier de camping en het gebied dusdanig goed op elkaar afgestemd kunnen worden, zodat zij elkaar kunnen versterken.

Leernetwerk Bodem Noordelijke Kleischil

Boeren in het kustgebied tussen Delfzijl en Harlingen gaan de komende jaren aan de slag met natuurinclusieve landbouw, een landbouwvorm waarbij landbouw van de natuur profiteert en andersom. De bodem, als basis van het boerenbedrijf, is het uitgangspunt. Om boeren hierbij te ondersteunen en van elkaar te laten leren via eigen experimenten en demonstratiepercelen wordt een ‘Leernetwerk bodem’ opgezet.

Bokashi Groenstations

Bokashi is een interessante meststof en bodemverbeteraar voor de landbouw, vooral als deze gemaakt is van lokale biomassastromen. Met het project wordt een blauwdruk ontwikkelt voor groenstations in Noordoost-Fryslân.

Programma Zoet op Zout

We verspillen heel wat voedsel. Veel verschillende producten die om ‘cosmetische’ reden niet aansluiten bij de wensen van de markt worden weggegooid. Deze producten zijn o.a. afkomstig uit de landbouw, akkerbouw, (glas)tuinbouw en retail en worden vanwege een afwijkende vorm, grootte, scheuren of vlekjes niet voor directe consumptie gebruikt.

VerspillingsMarkt

We verspillen heel wat voedsel. Veel verschillende producten die om ‘cosmetische’ reden niet aansluiten bij de wensen van de markt worden weggegooid. Deze producten zijn o.a. afkomstig uit de landbouw, akkerbouw, (glas)tuinbouw en retail en worden vanwege een afwijkende vorm, grootte, scheuren of vlekjes niet voor directe consumptie gebruikt.

Regionale producten voor-goed-eten

De producenten van voedsel concurreren vaak om de laagste prijs waardoor er weinig marge is. Hierdoor blijven kansen om het productiesysteem te verduurzamen en de biodiversiteit te verbeteren achter.

Het Fjildlab Noordoost-Fryslân is een initiatief van

© 2019 - 2022 · Fjildlab: veldlaboratorium in Noordoost-Fryslân · Ontwerp & Ontwikkeling Custard on- & offline communicatie