Gerst, hop en aardappelen voor start projecten Fjildlab

Geplaatst op: 13 mei 2020

Begin mei heeft akkerbouwer Pyt Sipma in Engwierum gerst ingezaaid voor het Fjildlab-project ‘Gerst en hop voor bier’ en aardappels gepoot voor het Fjildlab-project ‘Friese aardappels als icoon’. Dankzij een voorfinanciering van de gemeente Noardeast-Fryslân konden zij nog dit teeltseizoen met beide projecten starten. Voor de andere Fjildlab-projecten is het nog wachten op de openstelling van de subsidieregeling van de Regiodeal Noordoost-Fryslân.

Gerst en hop voor bier

Van oudsher werd er in het Waddengebied zowel hop als gerst voor bierproductie verbouwd. Met dit onderzoek wordt geïnventariseerd welke akkerbouwers en bierbrouwers geïnteresseerd zijn in een samenwerking om tot productie en afzet te komen. Centraal staan de vragen: Welke gerst- en hopsoorten moeten er worden verbouwd en welke mogelijkheden zijn er voor biologische streekmout en bierproductie?
Dit project is een initiatief van Herman van Vliet van LekkereTrek en Pyt en Rika Sipma, Biologische akkerbouwers. Zij werken samen met andere Waddenboeren en bierbrouwerijen Friesland

Friese aardappel als icoon

Op dit moment wordt ongeveer 95% van de aardappelen die de Friezen eten, niet in Friesland verbouwd. Friese akkerbouwers verbouwen veel meer pootaardappelen. Ons voedsel wordt veelal wel in de regio geteeld, maar veel van ons voedsel wordt van ver gehaald of wordt op (grote) afstand bewaard, verwerkt en bewerkt, zodat veel (onnodige) kilometers gemaakt worden. Dit komt omdat er weinig rechtstreekse contacten en afspraken zijn tussen de akkerbouwers en de rest van de keten. Met dit projecten willen de initiatiefnemers de Friezen weer aan de Friese aardappelen krijgen door de productie, distributie en consumptie te stimuleren. Door het maken van concrete afspraken tussen producenten, groothandel (verpakking en distributie) en afzet (supermarkten) wordt er een nieuwe keten opgezet met minder voedselkilometers en minder verspilling.

Bij akkerbouwer Pyt Sipma wordt een demoveld aangelegd met aardappelen die op de lokale markt gepromoot en verkocht gaan worden. Dit demoveld dient voor de directe zichtbaarheid van de lokale aardappel. Dit project is een initiatief van Herman van Vliet van LekkereTrek en Pyt en Rika Sipma, o.a. telers van Biologische consumptieaardappelen. Zij werken samen met een aardappelgroothandel en kijken uit naar samenwerking met lokale supermarkten en andere organisaties.

Zoet op Zout: Innovaties tegen verzilting

Geplaatst op 17 september 2024
In Nederland is verzilting een groeiend probleem, met name in landbouwgebieden zoals rond het Lauwersmeer. Het project Zoet op Zout richt zich op het ontwikkelen van oplossingen voor akkerbouwers die kampen met zoute kwel en beperkte zoetwaterbeschikbaarheid. We spraken met...

Bouwboeren aan Waddenkust willen met nieuwe gewassen duurzamer kweken: “We proberen het gewoon”

Geplaatst op 17 september 2024
Wie op de zeedijk even buiten Wierum niet naar de Waddenzee kijkt, maar juist de andere kant op, ziet wat bijzonders. Er staan daar gewassen zoals erwten en veldboontjes die je in deze streek van suikerbieten, uien en aardappelen normaal...

Tour de Boer

Geplaatst op 5 september 2024
Op woensdag 11 september a.s. ben je van harte welkom om het agrarisch natuurbeheer bij Mts. Van Kuiken in Wierum te bewonderen. Mts. van Kuiken heeft 2 vogelakkers (perceel met luzerne of klaver afgewisseld met bloem/kruidenrijke stroken) en verschillende kruidenrijke...

Excursie Kansrijke Gewassen – Koolzaad

Geplaatst op 5 september 2024
Koolzaad is een rustgewas en wordt voornamelijk geteeld voor de olie. Momenteel gebruiken wij in Nederland voornamelijk zonnebloem- en olijfolie wat geïmporteerd moet worden vanuit het buitenland. Door onvoorspelbare situaties (e.g. droogte, oorlog) kunnen de prijzen gigantisch oplopen of er...

Demoavond strokenteelt Engwierum

Geplaatst op 20 augustus 2024
Boer Botmas verteld waarom hij aan regeneratieve landbouw doet en wat het hem oplevert. De demoavond vindt plaats bij akkerbouwbedrijf Botmas (Bûtendykswei 27, 9132 ED Engwierum) op dinsdag 27 augustus van 19:00 tot 21:00. Lees hier meer

Verzilting leren begrijpen

Geplaatst op 6 juli 2024
Met de veranderende klimaatomstandigheden wordt verzilting steeds meer een aspect waar akkerbouwers aan de Waddenkust rekening mee moeten houden. Maar wat gebeurt er nou precies met de bodem, het water en het gewas bij verzilting? En hoe herken je het?...

Kruiden tussen de coulissen: Resultaat eerste metingen kruidenrijk grasland in elzensingels en houtwallen

Geplaatst op 26 juni 2024
In het project "Kruiden tussen de Coulissen" onderzoekt vereniging Noardlike Fryske Wâlden samen met diverse partners de impact van kruidenrijk grasland op de boven- en ondergrondse biodiversiteit tussen singels en wallen. Er wordt gekeken naar de effecten op het leven...

Terugblik bijeenkomst Samenwerking Akkerbouw en Melkveehouderij

Geplaatst op 13 juni 2024
Op 28 mei jl. organiseerde Fjildlab samen met Ynbusiness, ANNO (Agenda Netwerk Noordoost) en Hogeschool Van Hall Larenstein en Ecolana een bijeenkomst bij akkerbouwbedrijf Van der Bos in Holwert over samenwerking tussen akkerbouwers en melkveehouders. Er waren ruim dertig belangstellenden....

Bokashi, slimme inzet van groene reststromen

Geplaatst op 11 juni 2024
Binnen Fjildlab wordt onderzocht wat de toepassing van bokashi op grasland en maisland voor effect heeft op onder andere het bodemleven, bodemchemie, gewasopbrengst en gewaskwaliteit. Afgelopen dinsdag presenteerden de onderzoekers een blauwdruk dat als basis kan dienen voor een groenstation...

Even voorstellen… Martijn van der Heide: Lector Biodiversiteit in het Landelijk Gebied

Geplaatst op 13 juni 2024
Martijn is 1 maart jl. gestart als lector bij Van Hall Larenstein met het thema biodiversiteit in het landelijk gebied. Na ruim drie maanden in dienst te zijn, deelt hij zijn eerste ervaringen en ook zijn toekomstplannen. Voorheen werkte hij...

Het Fjildlab Noordoost-Fryslân is een initiatief van

© 2019 - 2024 · Fjildlab: veldlaboratorium in Noordoost-Fryslân · Ontwerp & Ontwikkeling Custard on- & offline communicatie