Binnen het project Kruiden tussen de Coulissen onderzoekt de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, samen met onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga en Hogeschool Van Hall Larenstein, welke effecten ingezaaid kruidenrijk grasland heeft op de biodiversiteit en wat de voordelen zijn voor de bedrijfsvoering. De eerste resultaten wijzen op flinke verschillen met gangbaar productieland en worden komend voorjaar gepresenteerd. Voor het groeiseizoen 2024 zoeken we tien nieuwe locaties met ingezaaid kruidenrijk grasland waar we metingen uit kunnen voeren. Wilt u hieraan meedoen of meer informatie? Stuur dan een mail naar info@fjildlab.nl of neem contact op met Jelle Pilat via de vereniging Noardlike Fryske Wâlden via 0511 – 745200.
Als er percelen worden ingezaaid, gaat het om het verbeteren van de bodem, betere droogteresistentie van het grasland en produceren van lokaal eiwit. Dit laatste wordt steeds belangrijker voor de melkveehouderij. Met lokaal geproduceerd eiwit komen er minder eiwitstromen van buiten de regio. Melkafnemers besteden ook steeds meer aandacht aan het aandeel eiwit dat van eigen land afkomstig is. Tegenwoordig wordt ook de CO2 footprint van verschillende (kracht)voeders berekend. Een lokaal geteeld product wordt om die reden interessanter.
We willen inzichtelijk maken welke invloed ingezaaide kruidenrijke percelen op de biodiversiteit hebben. Zowel in als rondom het perceel in de aangrenzende elzensingels en houtwallen. Ook opbrengsten zijn belangrijk. In dit project wordt onderzocht hoe deze twee zich tot elkaar verhouden. Het afgelopen seizoen is daarvoor bij tien boeren bijvoorbeeld regenwormenonderzoek gedaan, zijn er insectenvallen in landschapselementen en percelen geplaatst om te kijken of productiviteit en biodiversiteit in verhouding tot elkaar kunnen staan.
Het Fjildlab Noordoost-Fryslân is een initiatief van